Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov Forum Numizmatičnega društva Slovenije
Vse o kovancih, bankovcih, žetonih, srečanjih zbiralcev, razstavah in drugih dogodkih
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Grčija 2009

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov -> Numizmatični potopis
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vasja
C#


Pridružen/-a: 08.11. 2008, 00:37
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2009 19:36    Naslov sporočila: Grčija 2009 Odgovori s citatom

Atene, 25.4.-2.5.2009

Numizmatični muzej je bil zame nedvomno vrhunec letošnjega prvomajskega obiska Aten. Od 400.000 kovancev jih je seveda večina v depojih, vseeno pa jih je na ogled toliko, da si vseh ni mogoče podrobno ogledati. Glavni eksponat je atenska dekadrahma, ena od ~30 ohranjenih in ena redkih, ki so na ogled javnosti. Nekaj sob je posvečenih tudi izjemnim privatnim zbirkam, ki so jih zbiralci podarili državi. Ob tem sem pomislil, da bi se glede na odnos države do zbiralcev pri nas kaj takega bolj težko zgodilo...

Evri so večinoma grški, v roke mi je prišlo tudi nekaj kovancev redkejših letnikov. Zaokrožanje na 10c je zelo pogosto. Grki v glavnem plačujejo z bankovci po 50€. Podobno, kot imamo pri nas v denarnicah bankovce po 20€ in tudi razlog je isti - bankomati.

Na bolšjem sejmu na Monastirakiju je kar nekaj prodajalcev kovancev. Večinoma prodajajo drahme iz povojnega obdobja (nekaj sem jih seveda tudi kupil), najde pa se tudi kaj starejšega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vasja
C#


Pridružen/-a: 08.11. 2008, 00:37
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2009 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Thassos, 12.7.-29.7.2009

Thassos je precej velik otok, nedaleč od celine. Po cesti okrog otoka je 100 km. Glavni dejavnosti sta kmetijstvo in kopanje marmorja. Turistični razvoj je Thassos na srečo nekoliko obšel, tako da se da tu zelo mirno počitnikovati v čudovitem naravnem okolju. Če se želite izogniti hordam evro-anglo žurerjev, je Thassos nedvomno prava izbira.

V antiki je bil Thassos zelo bogat in pomemben otok. Predvsem zaradi rudnikov zlata in srebra, ki pa so že zdavnaj izčrpani. Antičnih ostalin je veliko, v glavnem mestu pa imajo majhen, vendar zanimiv arheološki muzej.

Že v arhaičnem obdobju so kovali svoj denar. Motivi na kovancih s Thassosa so za današnji okus nekoliko pikantni - gol satir beži z ugrabljeno nimfo v naročju, ta pa se na vse kriplje upira. Satirjevo izproženo "orodje" nadnaravne velikosti je eksplicitno prikazano. Zanimivo je, da se na kovancu iz kasnejšega obdobja nimfa ne upira več, ampak satirja celo objema okrog ramena. Vendar pa je, ironično, satir na tem kovancu videti precej postaran in ne več tako potenten, kot na prejšnjem.

Tudi tu so evri v glavnem grški, vendar redkokateri ni letnik 2002. Drahem ni mogoče dobiti nikjer, tudi na bolšjem sejmu ne.

Nazaj grede sem v Solunu našel dobro založeno starinarnico in poceni nabavil 22 novogrških kovancev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov -> Numizmatični potopis Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.