Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov Forum Numizmatičnega društva Slovenije
Vse o kovancih, bankovcih, žetonih, srečanjih zbiralcev, razstavah in drugih dogodkih
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Latinska monetarna unija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov -> Moderni kovanci - tuji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aufbiks
X#


Pridružen/-a: 08.07. 2007, 13:04
Prispevkov: 35

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2008 21:43    Naslov sporočila: Latinska monetarna unija Odgovori s citatom

Zanima me, če kdo zbira srebrnike in zlatnike leta 1865 nastale monetarne unije Francije, Belgije, Italije in Švice.

Vem da so se kasneje na različne načine pridruževale še druge države, med drugim tudi naša Avstroogrska in z enim kovancem tudi Jugoslavija. Področje se zdi za zbiranje lepo zaokroženo, je pa unija tudi neke vrste zgodovinski predhodnik evra, evropske skupne valute.

Če se omejim samo na srebrnike, niti ne bi smelo biti predrago. Najbrž bi se seveda moral izogibati redkejšim letnikom...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vito
M#


Pridružen/-a: 24.11. 2006, 16:20
Prispevkov: 2272

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2014 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom kar na tole že zelo staro temo navezal.

Latinska monetarna unija je začela razpadati z izstopom Belgije v začetku leta 1926, formalno pa se je končala z nepodaljšanjem pogodbe med članicami z iztekom leta 1926.

Očitno je torej, da se LMU neposredno dotika tudi slovenskega ozemlja.
Primorska je bila po 1. svetovni vojni priključena Italiji, ki je bila članica LMU. Formalno so tako na Primorskem veljali vsi standardizirani kovanci držav članic LMU. No, ne čisto vsi, saj je prva svetovna vojna povzročila praktično izginotje zlatnikov in srebrnikov iz obtoka, ki pa so se po vojni ponovno pojavili kot zlati frank, zlata lira, zlati dinar... za razliko od papirnatih valut.

Italija je srebrnike po 0,20, 0,50, 1 in 2 liri, s tem pa tudi ekvivalentne kovance Francije, Belgije, Švice in Grčije, vzela iz obtoka že leta 1917, torej pred zasedbo Primorske, zato ti kovanci pri nas niso nikoli uradno krožili. Potočnik-Štiblarjev katalog Denar na slovenskem jih sicer navaja, kar pa je narobe. Do leta 1927 so formalno ostali v obtoku samo srebrniki po 5 lir (oziroma frankov) in zlatniki.

Pri tem pa je Italija poleg kovancev držav članic LMU priznavala za zakonito plačilno sredstvo tudi kovance nekaterih držav, ki so kovale po standardu LMU, niso pa formalno nikoli vstopile v zvezo. To so na primer srbski, španski, monaški, tunizijski, romunski zlatniki pa celo ruski za 7,50 rubljev. In vsi ti kovanci zato spadajo tudi v slovensko numizmatiko.

Jugoslavija ni nikoli pristopila k LMU, je pa skovala 20-dinarski zlatnik v ustreznem standardu. Zanimivo je, da je izšel marca 1927, torej šele po razpadu unije.

Natančen popis vseh kovancev držav LMU in nečlanic LMU, ki so bili formalno veljavni pri nas, pripravljam v novi knjigi.
_________________
***************************************
*** SLOVENSKI KOVANCI IN BANKOVCI v 20 STOLETJU ***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov -> Moderni kovanci - tuji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.