Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov Forum Numizmatičnega društva Slovenije
Vse o kovancih, bankovcih, žetonih, srečanjih zbiralcev, razstavah in drugih dogodkih
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Indonezija 2000

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov -> Numizmatični potopis
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vito
M#


Pridružen/-a: 24.11. 2006, 16:20
Prispevkov: 2272

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2008 09:33    Naslov sporočila: Indonezija 2000 Odgovori s citatom

Indonezijo sem obiskal dvakrat - 1989 in 2000. Opisujem situacijo leta 2000, zanimiva pa bi bila primerjava z današnjim stanjem, če je kdo v novejšem času hodil tam.

Kovanci v obtoku:
- kovancev po 5 in 10 rupij ni v obtoku (leta 1989 se jih je samo izjemoma še dobilo)
- 25 rupij - starejši nikljasti (1971), prevladujejo pa že novejši aluminijasti (1991-), vendar oboji niso več pogosti v obtoku.
- 50 rupij - redkeje starejši nilkjasti (1971), najpogosteje medeninasti (1991-1998), sem in tja tudi že novi aluminijasti (1999-)
- 100 rupij - redkeje oba tipa starejših nilkjastih (1973, 1978), najpogosteje medeninasti (1991-1998), sem in tja tudi že novi aluminijasti (1999-)
- 500 rupij - prevladujejo medeninasti z veliko številko (1997-), z majhno številko (1991-1994) ga nisem dobil niti enkrat.
- 1000 rupij - dvokovinec (1993-) v glavnem v večjih in turističnih krajih

Bankovci v obtoku:
- 100 rupij precej redko (1989 je bil to najpogostejši bankovec)
- 500 rupij približno enako pogosto kot kovanci iste nominale
- 1000 rupij
- 5000 rupij
- 10.000 rupij
- 20.000 rupij (1989 ga še ni bilo)
- 50.000 rupij (dva tipa)
- 100.000 rupij - nov polimerni bankovec, ki so ga ravno uvajali

Menjalni tečaji:
Na Baliju in Javi okoli 8000 rupij za dolar
Na bolj oddaljenih otokih - odvisno od sreče od 5000 do 7000 rupij za dolar
Najboljši tečaj za stotake, manj za 10-20-50, bankovcev po 1 in 5 dolarjev skoraj nikjer niso menjali.

Starejši kovanci in bankovci na numizmatičnem trgu:
- Leta 1989 sem v knjigarnah pogosto videval bankovce z zanimivimi serijskimi številkami (npr. 123456), leta 2000 nič več. Ob tem samo to, da imajo indonezijski bankovci serijske oznake iz treh črk, torej je veliko večja verjetnost za najdbo kakšnega zanimivega številčnega zaporedja.
- Leta 2000 je bilo v trgovinah s spominki zelo malo starejših aluminijastih kovancev, leta 1989 kolikor si jih hotel.
- Leta 2000 skoraj ni bilo mogoče najti kovancev iz kolonialnega obdobja (Nizozemska vzhodna Indija), tista malenkost ki je bila (v glavnem samo bakreni kovanci) pa v obupni ohranjenosti in po visokih cenah. Leta 1989 se je dalo še izbirati in vsak izdelovalec in prodajalec nakita je imel vedno naprodaj še stare srebrnike.

===========
Eno leto pred najinim potovanjem v Indonezijo je bil tam znanec. Prinesel mi je pokazat srebrnike, ki jih je nabavil na Sulaveziju. Na prvi pogled ponaredki večjih nizozemskih kolonialnih kovancev, s podobami treh ali štirih zaporednih kraljev. Še dobro, da je dobro zbarantal in jih ima za mašilo v zbirki, kjer mu manjkajo pravi...

Leto pozneje se midva sprehajava po trdnjavi v Ujung Pandangu (Makasar) na jugu Sulavezija. K nama pristopi domačin in zaupno pokaže skrbno zavit kupček srebrnikov, češ, tukaj so odkopani. Že samo bežen pogled je zadoščal, da sem na njegovi dlani prepoznal ponaredke, ki mi jih je pred letom pokazal prijatelj. Morda sva naletela celo na istega človeka kot on...
===========
Jayapura, Zahodna Papua. Po dveh tednih raziskovanja notranjosti Zahodne Papue so nama začele rupije, s katerimi sva se po ugodnem tečaju založila še na Baliju, že pošteno kopneti in treba bi bilo spet zmenjati nekaj dolarjev. Lokalna banka v Wameni je ponujala obupen tečaj 4 do 5000 rupij za dolar (na Baliju 8000). Tudi v Jayapuri so ponujali med 5000 in 6000. Pa menjaj kje drugje, če moreš... do Balija je 4 dni vožnje z ladjo...
Med čakanjem na ladjo proti Timorju pa sva v mestu našla banko, ki je ponujala celih 7000 rupij za dolar. Hitro sva se odločila, da zmenjava "kar" 200 dolarjev, saj nisva vedela, kaj naju čaka na Timorju.
Stopiva v banko in potrdijo nama menjalni tečaj. Na pult položim dva stotaka in uslužbenec za trenutek zgine v ozadje. Čez četrt ure se vrne z njima in reče, da nista dobra. Potegnem ven dva druga in zgodba se ponovi. Tokrat je en dober, drugi pa ne. Zazdi se mi čudno, saj so bili bankovci pred odhodom preverjeni v banki, vsi so bili novejšega datuma. Pa me bančni uslužbenec pomiri, da z njimi načelno ni nič narobe, samo prepognjeni so, take pa lahko menja po 5000... Končno razumem pravila njegove igre in jih sprejmem. Iz notranjega "trezorja" potegnem dva najlepša stotaka, skoraj neprepognjena in ju položim na pult. Ob tem pa mu pokažem še komaj razpoznaven bankovec za 10.000 rupij z nekaj sledovi prvotne barve in ga vprašam, koliko je po njegovih kriterijih vreden ta. Pa se je samo nasmehnil...
Po skoraj celi uri procedure sva v tretjem poskusu prišla do dveh bankovcev, ki ju je bil pripravljen menjati po ponujenem tečaju 7000. Med tem se je izkazalo, da je v banki prav prijetno hladno, medtem ko je bilo zunaj zelo vroče in zatohlo (kraj leži blizu ekvatorja). Tudi pravila igre je postavil bančni uslužbenec, midva sva jih samo sprejela in odločil sem se, da se gremo to igro do konca. Zato sem od njega zahteval, da tudi meni prinese popolnoma nove rupijske bankovce. Ker je tudi njemu kliknilo, da se je ujel v lastno zanko, je to sprejel. Odšel je v klet in se čez nekaj "trenutkov" (nič hudega, ladja odpluje šele zvečer) vrnil s skoraj miljonom in pol svežih rupijskih bankovcev. Seveda sem jih pozorno pregledal in še trikrat je šel zaradi reklamacije nazaj v trezor... Midva pa sva bila tačas v hladnem klimatiziranem prostoru.
S temi neprepognjenimi bankovci sem potem plačeval do konca potovanja, nekaj pa sem jih prinesel celo domov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vasja
C#


Pridružen/-a: 08.11. 2008, 00:37
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2008 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Leta 1999 sem na Lomboku dobil (zastonj) štiri stare kitajske kovance s kvadratno luknjo, ki so se uporabljali v Indoneziji pred in tudi še med nizozemsko kolonizacijo. Kovancev mi še ni uspelo identificirati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vito
M#


Pridružen/-a: 24.11. 2006, 16:20
Prispevkov: 2272

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2008 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, teh kitajskih kešov je (bila) polna cela jugovzhodna Azija, saj jih marsikje uporabljajo v obredne namene ali za predelavo v druge izdelke.
Ob mojem prvem obisku Indonezije sem v Ubudu (Bali) enega celo našel v pesku na cesti. Takrat sem jih marsikje videl cele košare. Ob drugem obisku je bila (na mojo žalost) tista cesta asfaltirana...

Bi pa omenil še eno zanimivost. Na otoku Sumba sem v neki vasi videl (imam tudi poslikano) uporabo kauri školjk. Kaurije so dolgo uporabljali kot denar, najdlje v Sudanu še v prvi polovici 20. stoletja. No, na Sumbi niso bili več v vlogi pravega denarja, ampak so jih možje uporabljali kot igralni denar pri igri s kartami.
_________________
***************************************
*** SLOVENSKI KOVANCI IN BANKOVCI v 20 STOLETJU ***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Numizmatičnega društva Slovenije Seznam forumov -> Numizmatični potopis Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.